Սամոսա
Անի Նալբանդյան · մարտ 25 2015Սամոսան հնդկական խոհանոցի ամենահայտնի նախուտեստներից է: Այն եռանկյունաևձ, ձեթի մեջ տապակված խմոր է` կարտոֆիլե լցոնով: Միջուկի բաղադրիչները տարբերվում են Հնդկաստանի տարբեր շրջաններում: Այսօր Ձեզ կներկայացնեմ Փունջափում ընդունված տարբերակը: Այն շատ համեղ է հատկապես անանուխի չաթնիով, որի բաղադրատոմսը կկարողանաք գտնել Սոուսներ բաժնում:
Խմորի համար`
- 1.5 բաժակ ալյուր
- 3/4 թ/գ աղ
- 1/4 թ/գ քիմիոն (հատիկներ)
- 2 ճ/գ ձեթ
- 1 ճաշի գդալ լիմոնի հյութ
- 1/4 բաժակ +2 ճ/գ ջուր
- 700 գրամ խաշած կարտոֆիլ
- 1/2 բաժակ կանաչ ոլոռ
- 0.5-1 հատ կծու կանաչ չիլի պղպեղ
- 1 թ/գ համեմի սերմ (հատիկ)
- 1 թ/գ սամիթի սերմ (հատիկ)
- 1/2 թ/գ քիմիոն (հատիկ)
- 1/2 թ/գ գարամ մասալա
- 1 ճ/գ կոճապղպեղ
- 1 ճ/գ լիմոնի հյութ
- 10 ճյուղ համեմ կամ մաղադանոս
- 2 ճ/գ ձեթ
Պատրաստման եղանակը`
1.Ալյուրի վրա ավելացնել աղ, քիմիոնի հատիկներ և խառնել: Հետո ավելացնել ձեթը: Ալյուրի և ձեթի խառնուրդը տրորել այնքան, որ ձեթը ամբողջովին միաձուլվի ալյուրի հետ: Երբ ալյուրն ու ձեթը միասեռ զանգված լինեն, ավելացնել լիմոնի հյութը և ջուրը ու հունցել խմորը: Խմորը թողնել, որ 20 րոպե հանգստանա :
2.Խաշած կարտոֆիլը կտրատել մանր խորանարդիկներով, ավելացնել աղ, գարամ մասալա,մանր կտրատած կանաչի, չիլի պղպեղ, լիմոնի հյութ և նախապես ջրի մեջ թրջած համեմի և սամիթի սերմերը: Բոլորը միասին լավ խառնել:
3. Թավայի մեջ ձեթ լցնել և տաքացնել միջին ուժգնության կրակի վրա: Տաքացած ձեթի մեջ լցնել քիմիոնի սերմերը և կանաչ ոլոռը: Եփել 1-2 րոպե: Ավելացնել կարտոֆիլի զանգվածը և շարունակել եփել 3-5 րոպե: Կրակը անջատել և թողնել մինչև սենյակային ջերմաստիճանի հասնելը:
4.Հանգստացած խմորը բաժանել փոքր մասերի և ձևավորել գոլֆի գնդակից մի փոքր մեծ գնդիկներ: Գնդիկները բացել օվալաձև: Դանակով մեջտեղից երկու հավասար մասի բաժանել: Մեկ գնդիկից ստացվում է երկու հատ սամոսա: Խմորից մի ծայրից վերցնել, եզրին երկարությամբ սառը ջուր քսել, մյուս ծայրը վերցնել և միացնել իրար այնպես, որ կոն ստացվի: Իրար վրա բերած եզրերը լավ սեղմել, որ կպնեն: Կարտոֆիլի զանգվածից գդալով լցնել կոնի մեջ: Կոնի ներքևի հատվածի եզրին էլ ջուր քսել և կոնը փակել:
5.Կաթսայի մեջ 1 լիտր ձեթը լավ տաքացնել և մեջը եփել եռանկյունաձև սամոսաները: Կարելի է մատուցել անանուխի չաթնիով կամ կետչուպով:
Բարի ախորժակ