Աջափսանդալի
Անի Նալբանդյան · սեպտեմբեր 4 2016Վրացական խոհանոցի շատ ուտեստներ մեզ այնքան հարազատ են, որ մեր ամենօրյա սննդակարգի մասն են կազմում: Ամռան ամիսներին բոլորս էլ սիրում ենք պատրաստել Աջափսանդալ կամ որ նույնն է Աջափսանդալի: Ստորև ներկայացնեմ ամառային այս ճաշի շատ հեշտ և համեղ տարբերակ:
Բաղադրությունը`
- 2 հատ սմբուկ
- 2 հատ բուլղարական պղպեղ
- 3 հատ լոլիկ
- 80 գրամ կանաչ լոբի
- 3-4 հատ նեխուրի ցողուն
- 1 հատ գլուխ սոխ
- 3 ատամիկ սխտոր
- համեմ
- ձեթ
- խմելի սունելի
- աղ, սև պղպեղ
Պատրաստման եղանակը`
1.Բանջարեղենը լվանալ, չորացնել և խորովել 200 աստիճան ձեռոցում կամ էլ կրակի վրա: Խորոված բանջարեղենը մաքրել և կտրատել միջին չափի խորանարդիկներով:
2.Սոխը մաքրել և կտրատել կիսալուսնաձև: Խոր կաթսայի մեջ տաքացնել ձեթը և տապակել սոխը: Երբ սոխը թափանցիկ դառնա, ավելացնել կտրատած բանջարեղենը: Այստեղ ավելացնել նաև նախօրորք աղ արած ջրի մեջ խաշած կանաչ լոբին:
3.Նեխուրը և սխտորը կտրատել, ավելացնել տապակվող բանջաեղենի վրա: Ավելացնել նաև մնացած համեմունքները : Եփել ևս 5 րոպե: Աջափսանդալը պատրաստ է մատուցման համար: